T: 059 907-013
G: 041 633-776
E: info@stavbnabiologija.si

Prijavite se na brezplačne e-novice in prejeli boste 5 NASVETOV ter DARILO


Vaš e-poštni naslov:
*  Vnesite prikazano varnostno kodo:

Informacije o meritvah in testiranjih, ki jih izvajamo v okviru STAVBNE & BIVALNE BIOLOGIJE.


NEZDRAVI DOMOVI - SICK HOUSE (ang)


Človek je včasih živel po načelih narave in predvsem v stiku z njo. Zadnje stoletje pa je v imenu napredka prišlo na vseh področjih do korenitih sprememb. Nobena izjema niso BIVALNI PROSTORI. Zaradi vse večje potrebe po udobju, modnih zapovedih, luksuznih dobrinah, medsebojnem tekmovanju po imovini in v zadnjem obdobju velikega varčevanja tako pri energiji kot z vse več poceni izdelkih, smo ustvarili BIVALNE PROSTORE, ki so polni nevidnih nevarnosti. Ti močno obremenjujejo naše življenje in življenja vseh živih bitij, ki prebivajo v takih prostorih. Naj naštejemo samo nekaj izvorov, ki na različne načine obremenjujejo naše življenje, več o njih pa si lahko preberete v rubriki NEVARNOSTI.


ELEKTRO SMOG:

 • ELEKTRIČNA NAPELJAVA: Napeljava - predvsem v spalnih prostorih - ki ni načrtovana v skladu s smernicami SBB. Ko spimo, je naše telo močno obremenjeno z raznimi sevanji. POZOR: veliko ljudi misli, da če v sobi ni priklopljenih električnih naprav, da se temu izognejo. To ne drži. Če je v električnih kablih električna napetost, bo električno polje-sevanje enako prisotno. Mogoče poteka v steni mimo vaše glave električni vodnik, ki vam celo noč obseva vaše možgane in moti njihovo naravno delovanje? Sevanje lahko prihaja tudi iz sosednjega prostora oziroma sosednjega stanovanja.
 • ELEKTRIČNE NAPRAVE: Predvsem pri transformatorjih/polnilcih in motorjih se pojavlja visoko magnetno polje (nastaja tam kjer tok teče). Zelo močno sevajo tudi nekatera grelna telesa, kot so feni, pečice in kuhinjski aparati.
 • BREZŽIČNE NAPRAVE (visokofrekvenčna sevanja): Lahko so zelo nevarne za zdravje. Med najbolj problematične sodijo: WI-FI naprave, MOBITELI, TABLICE, BREZŽIČNI STACIONARNI TELEFONI - DECT, nekatere ELEKTRONSKE VARUŠKE in OJAČEVALCI SIGNALA.

KEMIKALIJE V ZRAKU

 • GRADBENI MATERIAL, TALNE OBLOGE, BARVE, LAKI, ZAVIRALCI GORENJA: Vsi ti izdelki, če nimajo ekoloških oziroma drugih človeku prijaznih certifikatov, lahko vsebujejo nevarne substance, ki v prostor izhlapevajo še nekaj desetletij po namestitvi.
 • POHIŠTVO, OPREMA STANOVANJA, TEKSTILNI IZDELKI, IZDELKI IZ UMETNIH MATERIALOV: Večina njih lahko prav tako vsebuje razne kemikalije, ki so neverne za zdravje
 • ČISTILA: Večina čistil in pralnih sredstev je zelo nevarnih. Če bi se tega zavedali, svojemu otroku nebi dovolili, da se igra na ravnokar očiščenih tleh. Rešitev za ta problem je dokaj enostavna.
 • IGRAČE: Opozarjamo posebno previdnost pri nakupu igrač za otroke. Preverite v rubrikah namenjenih nosečnicam in staršem z malimi otroki.

PLESNI


Ena največjih skritih nevarnosti je plesen. Ameriški zdravnik in znanstvenik Ritchie C. Shoemaker je več let raziskoval razloge, zakaj so ljudje množično zbolevali, medicina pa ni našla razlogov za to. Ko je ugotovil, da je razlog za glavobole, kronično utrujenost, hormonske probleme, alergije in druge tegobe "nedolžna" plesen mu uradna medicina najprej ni hotela prisluhnili. Šel ko ga je podprlo na 10.000 pacientov in je napisal dve raziskovalni svetovni uspešnici (MOLD WARRIORS), so se zadeve premaknile v pravo smer. Plesen je spet na pohodu prav v odlično izoliranih novogradnjah, kjer ni dovolj naravnega oziroma prisilnega prezračevanja.

PLIN RADON


Eden najbolj nevarnih plinov je brez vonja in ga ne moremo zaznati z našimi čutili. V Sloveniji je na določenih področjih zelo prisoten in v BIVALNE OBJEKTE prehaja predvsem v slabo grajenih in starih objektih.

Vse te in še nekaj drugih so zelo nevarne obremenitve, ki obremenjujejo naše BIVALNE PROSTORE. Največji problem je, da jih z našimi čutili ne moremo nikakor zaznati. Prav zaradi tega pa nastaja vse več tako imenovanih NEZDRAVIH DOMOV. Vse zgoraj naštete nevarnosti prihajajo iz samega BIVALNEGA PROSTORA oziroma so del njega. Obstaja pa še druga skupina ZUNANJIH NEVARNOSTI, ki lahko uvrstijo naš BIVALNI OBJEK med tako imenovane NEZDRAVE DOMOVE (SICH HOUSE) med katerimi so najpogosteje:

 • ELEKTRIČNI DALJNOVODI
 • TRANSFORMATORSKE POSTAJE
 • BAZNE POSTAJE MOBILE TELEFONIJE
 • ŽELEZNIŠKA ali TRAMVAJSKA PROGA
 • RADARSKE POSTAJE
 • BLIŽINA PROMETNE CESTE ali LETALIŠČA
 • DOLOČENI INDUSTRIJSKI OBJEKTI
 • KMETIJSKE POVRŠINE

 TRAGIČNE RESNICE


Tragične zgodbe povezane z NEZDRAVIMI DOMOVI bi lahko zasedle kompletne naše spletne strani, saj se vsakodnevno dogajajo. Tukaj izpostavljamo eno od njih:


NOVA HIŠA

Sedem članska družina iz področja Gorenjske je skupaj s starimi starši živela v starejši kmečki hiši na podeželju. Prav nobeden izmed članov družine ni imel zdravstvenih problemov. Njihova želja je bila, da si zgradijo novi dom bližje Ljubljani. Parcelo so kupili na idilični lokaciji blizu Medvod. Po nekaj mesecih bivanja v popolnoma novem domu so se začele zdravstvene težave pri vseh treh generacijah družinskih članov. Zdravniki so jih pošiljali od enega do drugega brez kakršnih koli rezultatov. Meritve so pokazale ekstremno obremenjenost z ELEKTRO SMOGOM, prisotnost PLESNI in povečane količine FORMALDEHIDA v zraku.

 • ELEKTRO SMOG je povzročala zelo močna WI-FI naprava, ki je delovala 24 ur na dan. Povezave so bile zamenjane za žične, kot so bile pred tem v stari hiši (enostvna rešitev je prenos podatkov preko omrežja 220 V - naši strokovnjaki problem rešijo v eni uri)
 • Problem so bili tudi električni kabli v spalnih prostorih. Navadne varovalke so bile zamenjane za posebne PREKLOPNE, ki jih uporablja SBB, katere v nočnem času izklopijo tokokroge v spalnih prostorih.
 • Razlog za PLESEN je bila odlično izolirana hiša brez dodatnega oziroma naravnega prezračevanja. PLESEN se v novogradnjah, ki niso grajene po standardih SBB redno pojavlja. Družina je v nekaterih prostorih nova okna zamenjala za druga, ki omogočajo samodejno prezračevanje. Naknadno se je namestilo tudi prisilno prezračevanje v določene dele hiše.
 • Razlog FORMALDEHIDOV je bilo ceneno pohištvo narejeno iz ivernih plošč polno lepila in drugih primes.
Po odpravi anomalij, ki brez SBB nebi bile mogoče se je stanje popolnoma normaliziralo v nekaj mesecih. Če bi se pri gradnji predhodno posvetovali s strokovnjaki SBB bi prihranili več kot 10.000 € stroškov sanacije in zamenjave določenih popolnoma novih elementov, ki so jih kupili ob gradnji hiše (okna, pohištvo,...).

V zgornji zgodbi gre za klasičen primer neozaveščenosti. Prav zato je najbolj pomembno, da smo informirani. Pri NOVOGRADNJAH so dodatni stroški, da se ne vselimo v NEZDRAVE DOMOVE lahko zelo nizki, če imamo potrebno znanje in že pri načrtovanju upoštevamo smernice SBB.
Sanacija NEZDRAVIH DOMOV pa je lahko stroškovno, če imamo srečo, dokaj nizka, povprečna, lahko pa tudi izredno draga. Obstajajo primeri, ko sanacija presega vrednost nepremičnine in v najslabšem primeru sploh ni mogoča.

VSE SLABŠI ZRAK V MESTIH

Tragično pri vsem skupaj je tudi to, da država vse večkrat svetuje, da se ob slabem zraku ne zadržujemo na prostem, saj onesnaženost zraka nekajkrat presega dovoljeno mejo. Če je naše BIVALNO OKOLJE tudi v slabem stanju, se praktično nimamo kam umakniti, oziroma smo obremenitvam izpostavljeni prav ob spanju, ko telo potrebuje največ naravnega zdravega okolja za regeneracijo. Država nam pri tem seveda ne bo pomagala. Ravno nasprotno, do problema se obnaša, kot da ga sploh ni.
STAVBNA in BIVALNA BIOLOGIJA je blagovna znamka podjetja QUEEN d.o.o., Kranj.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke