T: 059 907-013
G: 041 633-776
E: info@stavbnabiologija.si

Prijavite se na brezplačne e-novice in prejeli boste 5 NASVETOV ter DARILO


Vaš e-poštni naslov:
*  Vnesite prikazano varnostno kodo:

Informacije o meritvah in testiranjih, ki jih izvajamo v okviru STAVBNE & BIVALNE BIOLOGIJE.


KEMIKALIJE

Zrak v naših domovih je lahko še veliko bolj onesnažen kot zunanji zrak v celo največjih in najbolj industrializiranih mestih.
Pesticidi, gradbeni materiali in barve, gospodinjski aparati, pohištvo, oprema, kot tudi izdelki za osebno nego in čiščenje vsebujejo veliko zelo nevarnih kemikalij, katerim smo mi in naši otroci doma izpostavljeni in pred katerimi se težko zaščitimo, še posebej če zanje sploh ne vemo. Te hlapne organske spojine, ki so sicer navedene kot odgovorne za veliko onesnaženje zraka v zaprtih prostorih, doma pogosto najdemo le pri natančnih meritvah. Večinoma so pridobljene iz petrokemičnih snovi (nafta) in so pogosto odgovorne za glavobole, draženje oči, nosu in žrela. Običajno jih najdemo v tako imenovanih SICK HOUSE (BOLANIH ZGRADBAH). Kljub potrditvi s strani Organizacije združenih narodov in Svetovnega zdravstva, da so otroci zelo dovzetni za te nevarne kemikalije, in posledično pritiskom s strani vodilnih kampanj proti strupeni kemični industriji z namenom zaščite otrok in okolja, je bilo malo storjenega za reševanje te problematike. Predvsem na področju zakonov in prava skoraj nič.

KEMIJSKA OBČUTLJIVOST oziroma BOLEZEN STOLETJA

Bolezen stoletja ali množična občutljivost na kemikalije je zapleteno stanje, ki vključuje široko paleto fizičnih in psiholoških simptomov pripisanih izpostavljenosti kemikalij v okolju, tudi na ravni daleč pod tistimi, ki vplivajo na večino prebivalstva
(National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme and the Office of Chemical Safety and Environmental Health, 2010)

S prihodom kemične industrije po drugi svetovni vojni se zdi, da se z boleznijo kemične občutljivosti spopada vse več ljudi. V najboljšem primeru njihovo zdravstveno stanje nikoli ni zares dobro in nikoli niso zares bolni - v najslabšem primeru pa so prisiljeni v popolno izolacijo, brez tolerance za izpostavljenost pogostim kemikalijam prisotnih v vsakdanjem življenju, kot so parfumi, tobačni dim, kozmetični preparati, lepila, barve, laki in izpuhi vozil. (Australian Chemical Trauma Alliance, 2010)

Prizadeti doživljajo širok spekter simptomov, več organskih sistemov, ki vključujejo:
  • glavobol, utrujenost,
  • zmedenost, depresija, omotica, težave s spominom, strah
  • pljučni simptomi, zasoplost, težave z dihanjem
  • bolečine v mišicah in sklepih
  • gastrointestinalni simptomi, slabost
  • kronična utrujenost
  • gripi podobni simptomi
Najbolj učinkovit način za odpravo simptomov, je ustvariti življenjski prostor brez kemikalij in omejiti ali se izogniti uporabi kemikalij v vseh oblikah v vsakdanjem življenju. Seveda to ni enostavno, toda ko vas v to dobesedno prisili slabo počutje in bolezen je to žal nuja.

To kar je na polici trgovin - mora biti varno?
Skoraj 80% od približno 10.000 sestavin, ki jih kozmetična podjetja trenutno uporabljajo, niso nikoli bile testirane za ugotavljanje tveganja za zdravje (Safe Cosmetics, 2009).

Lahko si oprostite ob vašem popolnoma napačnem mišljenju, da mora biti veliko število pesticidov, izdelkov za čiščenje in osebno nego najdenih na policah supermarketov varnih, sicer ne bi bili v prodaji. Na eni strani ste bili zavedeni zaradi vašega slepega zaupanja, na drugi pa ste sami odgovorni za svojo osveščenost.

Ali ustrezni vladni organi preverijo, da so varna?
Drobni tisk na etiketi teh izdelkov razkriva motečo zgodbo. Najprej potrebujete visoko stopnjo znanja iz kemije, da razberete sestavine v vašem šamponu, kremi in praktično vseh ostalih izdelkih za nego kože in las, ki se prodajajo. Drugič, večina teh sestavin je pridobljena iz naftnih derivatov v "sprejemljivih" količinah. Najbolj moteče pa je, da za razliko od izdelkov za osebno nego, sestavin na proizvodih za čiščenje, legalno ni potrebno navesti. Zagotovo so še bolj strupena kot tista za nego telesa. Varnostni napisi, kot so Strup in drobni tisk vas resnično opozarjajo na nevarnost, toda kdaj ste jih nazadnje opazili?

V nadaljevanju naštevamo le nekatere izmed nevarnosti:

ČISTILA
Astma je precej bolj razširjena v zahodnih državah v primerjavi z nerazvitimi državami in prepričani smo bili, da je naša obsedenost z doseganjem "STERILNEGA" doma lahko rešitev problema. Pomembno je, da starši ne uporabljajo škodljivih kemikalij za čiščenje svojega doma, saj lahko s tem nehote vplivajo na zdravje svoje družine.

Čemu se moramo izogibati?
• Dišave, osvežilci zraka, dezodoranti - Večina komercialnih osvežilcev zraka in dezodorantov je narejenih iz sintetičnih dišav. Poleg tega se pri mnogih osvežilcih zraka kot aktivna sestavina uporablja paradiklorbencen, ki draži oči, kožo in grlo in povzroča težave z ledvicami in jetri. Lahko povzroča tudi tumorje. (Agencije za zaščito okolja ZDA, 2000.
• Belila (natrijev hipoklorit) - Natrijev hipoklorit se uporablja kot "gospodinjsko belilo", pri bazenih in nekje celo za razkuževanje naših zalog vode. Njegova široka uporaba se je razširila tudi na izdelke, ki domnevno ubijejo plesen, toda deluje le kot belilo, tako da plesni več ni mogoče videti.
• Amonijak in njegove spojine se običajno uporablja v čistilih za okna, pečice in tla. Draži pljuča, kožo in oči, lahko pa sproži tudi astmo. V ekstremnih situacijah lahko povzroči opekline in celo smrt zaradi zadušitve in tekočine v pljučih.
• Topila - Obstaja veliko topil, ki se uporabljajo v čistilih, ki so lahko nevarna za vaše zdravje.
• Kemično čiščenje je postopek čiščenja tkanine brez uporabe vode. Proces uporablja perkloretilen, znan tudi kot tetrakloroetilen. Ponavadi ste izpostavljeni nizki ravni te kemikalije, če so pohištvo in preproge kemično čiščene ali kot rezultat izhlapevanja kemično čiščenih oblačil in posteljnine. Učinki kratkotrajne izpostavljenostjo visokim ravnem v zraku vključujejo draženje oči, vrtoglavico, zmedenost, težave s pljuči in začasno okvaro jeter. Kronična izpostavljenost lahko poškoduje ledvica, jetra in centralni živčni sistem (Agencija za varstvo okolja ZDA, 2007).

AZBEST
Azbest je skupno ime za vrsto naravnih mineralnih vlaken. Odporen je na lužila, kisline in visoko temperaturo. Zaradi teh lastnosti so ga v preteklosti v veliki meri uporabljali v industriji in gradbeništvu. Znanih je okrog 3000 izdelkov, ki vsebujejo azbest. V industriji so se uporabljali čisti azbest ter materiali, v katerih je bil azbest primešan drugim snovem, ki so delovale kot vezivo za azbestna vlakna. Posledice izpostavljenosti azbestu so za zdravje lahko zelo resne. Ne zboli vsak izpostavljeni, če zboli, pa je lahko posledica tudi smrt. Simptomi bolezni, povezanih z azbestom, se pojavijo več (tudi do 40) let po prvi izpostavljenosti. Ko se pojavijo, so neznačilni, podobni drugim boleznim dihal.
Najpogosteje uporabljeni izdelki, ki vsebujejo azbest, so azbest-cementni strešniki in fasadne plošče ter talne obloge. Drugi izdelki, ki vsebujejo azbest: • peči na olje, premog, drva; • protipožarna vrata in vratca peči in dimnikov z azbestno izolacijo; • stene in tla okoli peči, zaščitene z azbestnimi ploščami ali lepenko; • grelci za vodo z azbestno izolacijo; • cevi za vročo vodo in paro v starejših hišah, obložene z azbestom ali ovite z azbestno tkanino; • tesnila na ceveh, radiatorjih, plinskih gorilnikih; • starejši gospodinjski pripomočki (ognjevarne rokavice, nekateri sušilci za lase, podloge za likanje); • azbestne plošče na lesenih stropih, med štedilnikom in drugimi kuhinjskimi elementi, za radiatorji; • termoakumulacijske peči; • azbest-cementne cevi...

ZAVIRALCI OGNJA
Veliko zaviralcev ima strupene lastnosti, poleg tega pa se tudi zelo težko razgrajajo, kar po navadi pripelje do kopičenja teh materialov (velikokrat jih najdemo tudi v različnih živalih, ki zaužijejo te kemikalije). Nekateri zaviralci so danes veliki onesnaževalci okolja, velik delež pa jih najdemo tudi v atmosferi ter mnogih rekah. Ker so te kemikalije velikokrat uporabljene v raznih elektronskih napravah, pa se zna zgoditi tudi, da te kdaj ob določenih temperaturah ali poškodbah uidejo iz samih naprav in tako ogrozijo naše zdravje v BIVALNIH PROSTORIH. Zaviralci gorenja pa so nevarni tudi ko odslužijo svoje delo, saj se pri samem recikliranju sproščajo v ozračje brom v njegovi nevarni obliki (vodikov bromid ter bromiran dioksin). Takšni plini pa seveda ostanejo v ozračju in se vežejo z ostalimi elementi. Na koncu pa ti plini pristanejo v naših pljučih, ali pa se posedejo na travo, drevesa, reke in na takšen ali drugačen način škodujejo vsemu okoli njih.

BARVE, LEPILA in TESNILNE MASE (hlapne organske spojine)
Ogromne količine barv, lepil in tesnilnih mas se uporabljajo za gradnjo in obnovo doma. Na žalost je industrija, ki jih dobavi zelo skrivnostna o njihovih sestavinah in njihovi varnosti. Potrošnik velikokrat ostane neinformiran, čemu točno je izpostavljen. Resnica je, da barve, lepila, laki, lazure in tesnilne mase, ki so eden glavnih vzrokov slabe kakovosti zraka v zaprtih prostorih v novem domu, vsebujejo veliko sestavin, ki povzročajo utrujenost in glavobole, kot tudi bolj resnih stanj, kot je obsežna kemijska občutljivost in rak.

PLASTIKA
Plastika je pridobljena iz petrokemičnih snovi in je pogosto vir hlapnih organskih spojin. Vendar pa klorirane plastike, kot je polivinil klorid, ki se uporablja pri gradbenih materialih, predstavljajo največje zdravstveno in okoljsko tveganje. PVC ali vinil, ki se uporablja v različnih gradbenih materialih (okenski profili, vinil talne obloge, pohištvo, kabli, cevi in napeljave), embalažah za hrano, prenosnih elektronskih napravah, znakih, igračah, medicinski opremi, tuš zavesah, notranjosti avtomobilov in nekaterih tekstilnih izdelkih. Na srečo je PVC ukinjen v mnogih državah. Z plastiko bodimo še posebj previdni v KUHINJI, pri OTROŠKIH IGRAČAH in z izdelki, ki so v stiku z kožo.

ZAŠČITE PROTI MADEŽEM OPRIJEMANJU
Za perfluorokemične spojine je bilo ugotovljeno, da so zelo obstojne v okolju in se nabirajo v telesu skozi čas. US EPA je sprožila preiskavo, da bi ugotovili, kako je bila domnevno "varna" kemikalija odkrita v več kot 90% Američanov! Pri delavcih v kemičnih industrijskih obratih so odkrili znatno povečanje raka prostate in mehurja ter drugih vrst raka, podobno so študije na živalih pokazale povečano incidenco, raka dojke, jeter, mod in trebušne slinavke. Obstajajo tudi povezave, da bi bil lahko vzrok za povišan holesterol. Kot posledico teh dognanj so predlagali postopno opuščanje PFOS in PFOA znano kot Stockholmska konvencija. Ker še vedno obstaja velika možnost, da proizvajalci uporabljajo kemikalije iz iste družine, močno odsvetujemo uporabo le-teh in previdnost

OBDELAN LES
Formaldehid (brezbarven plin ostrega vonja) je bolj ali manj prisoten v vezivu pri proizvodnji skoraj vseh lesnih tvoriv in izhlapeva v prostor še dolgo po vgraditvi. Je zelo strupen in povzroča različne zdravstvene težave. Pri akutni kratkoročni povečani koncentraciji formaldehida v zraku (npr. takoj po vgraditvi, ko lesna tvoriva vsebujejo še veliko tega plina) pride do simptomov kot so draženje oči, nosnih sluznic, grla, močnega zbadanja v nosu in grlu, kašelj, težko dihanje. Mnogo večjega pomena je kronična obremenitev zraka v prostoru v nižjih koncentracijah, ko formaldehid počasi izhlapeva iz gradiva še dolgo po vgraditvi, lahko več deset let. Pod vplivom toplote, npr. sončnega sevanja ali ogrevanja prostora, izhlapevanje formaldehida dramatično naraste. Tudi v fazi, ko koncentracija še ne preseže priporočene mejne vrednosti in ga z vonjem še ne zaznamo, ta plin že lahko povzroča težave kot so glavobol, utrujenost ali alergične reakcije. Formaldehid lahko deluje kot alergen in povzroči vnetje kože ali celo astmo. Razen tega lahko tako poškoduje imunski sistem telesa, da ta prekomerno občutljivo reagira na druge kemikalije pa tudi na naravne snovi kot so pelod ali hrana. Zaradi kronične obremenitve s formaldehidom se lahko poškodujejo funkcije možganov in živčnega sistema.
Svetujemo uporabo lesa, ki je vijačen oziroma lepljen s posebnimi lepili - certifikat. Les zaščitite z naravno zaščito in uporabljate barve, ki imajo posebni certifikat za igrače oziroma stik z živili.ODKRIVANJE NEVARNOSTI
Z posebnimi napravami zajamemo zrak v vaših prostorih in ga pošljemo v enega najbolj znanih laboratorijev na svetu v Ameriko, kjer z natančnimi preiskavami določijo nevarne sestavine zraka v vašem BIVALNEM PROSTORU. S tem  pa je opravljenge šele polovica dela. Večji problem je najti izvor škodljivih kemikalij. Ko se izvor odkrije, se ga odstrani in zamenja s takim, ki ni škodljiv za okolje. Več si lahko preberete na straneh, kjer predstavljamo naše MERITVE.
 
KEMIKALIJE VPLIVAJO LAHKO NA PREZGODNI POROD IN DRUGE RESNE PROBLEME
 
KEMIKALIJE V ZRAKU SO VEČINOMA NEZAZNAVNE BREZ MERITEV
 
NEVARNE SO LAHKO TAKO KEMIKALIJE, KOT VIRUSI, TER BAKTERIJE
 
ČAS EKSTREMNE OBČUTLJIVOSTI NA NEVARNE KEMIKALIJE
 
POZOR! KUPUJMO SAMO PREVERJANA IN TESTIRANA EKOLOŠKA ČISTILA
 
POLEG PLESNI ŠE PRISOTNOST TOKSIČNEGA FORMALDEHIDA - "ODLIČNA" TODA ŽAL OBIČAJANA KOMBINACIJA
 
ZDRAVILA REŠIJO MARSIKATERO ZDRAVSTVENO TEŽAVO - PRI KEMIKALIJAH V TELESU PA NE POMAGAJO, CELO NASPROTNO
 
KEMIKALIJE IN TEŽKE KOVINE - STRUP SODOBNEGA ČLOVEKA
 
NAJ BO ZAVESTNO ŽIVLJENJE SEDANJEGA TRENUTKA POLNO RADOSTI IN VESELJA
 
ZDRAVA HRANA NI DOVOLJ - POMEMBNO JE DA JE PRIPRAVLJENA Z PRIPOMOČKI BREZ KEMIKALIJ IN NA ZDRAVJU PRIJAZEN NAČIN
 
VZORCI ZRAKA SE NATANČNO OBDELAJO NA SPEKTROMETRIJI V ANGLIJI OZIROMA AMERIKI
 
SANACIJA IN ODSTRANITEV IZVORA NEVARNIH KEMIKALIJ JE LAHKO ZELO DRAGA
STAVBNA in BIVALNA BIOLOGIJA je blagovna znamka podjetja QUEEN d.o.o., Kranj.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke