T: 059 907-013
G: 041 633-776
E: info@stavbnabiologija.si

Prijavite se na brezplačne e-novice in prejeli boste 5 NASVETOV ter DARILO


Vaš e-poštni naslov:
*  Vnesite prikazano varnostno kodo:

Informacije o meritvah in testiranjih, ki jih izvajamo v okviru STAVBNE & BIVALNE BIOLOGIJE.


PLESNI

Plesen je vrsta glive. Glive so rastlinam podobni organizmi, ki igrajo pomembno nalogo kot »reciklatorji« v naravi. Ker nimajo klorofila, za prehranjevanje ne potrebujejo svetlobe, temveč se zanašajo na druge vire. Obstaja več kot 100.000 vrst gliv, od tega 120 povezanih s slabo kakovostjo zraka v zaprtih prostorih in 400 povezanih s človeškimi, živalskimi in rastlinskimi boleznimi. Veliko gliv je užitnih (gobe, tartufi, modri sir,...), druge so uporabljene v medicini (antibiotiki, proti-tumorska sredstva, imunosupresivi), kmetijstvu (kot vektor za pesticide, degradacija, odlagališča, kompost), topnih barvah za tkanine in v pivski, vinski in likerski industriji.
Ker so obilne količine gliv in njihovih spor v zraku, na površinah, v hišnem prahu in v vodi, ni vprašanje, kje so, temveč ali rastejo, katere so in kakšna je njihova koncentracija.
Plesen potrebuje za rast dve stvari: vodo in hrano. Glede na to, da vir hrane lahko najdejo praktično povsod v našem domu ( zelo imajo rade gradbene materiale na celulozni osnovi) je manjkajoči člen le še vlaga. Okrog 70% problemov z vlago nastane zaradi kondenzacije. Relativna zračna vlaga pomembno vpliva tudi na dobro počutje, optimalna je med 40 in 60 %, idealna 50 %, višja od 80 %, včasih že višja od 70 % povzroča plesen. Relativna vlažnost se zniža v zimskem času, ko se hladen zunanji zrak v prostoru ogreje.

VIR PLESNI V NAŠEM DOMU SE LAHKO RAZVIJE IZ:
• Puščanje vode iz zunanjega ali notranjega vira.
• Zaradi vode nastala škoda na strehi, žlebovih in puščanje vodovodnih inštalacij.
• Kopanje, pranje in sušenje perila lahko privede do visoke stopnje vlažnosti, če je v teh prostorih neustrezno prezračevanje.
• Plinske naprave lahko ustvarjajo veliko vlage,
• Čiščenje s pomočjo pare, pri čemer se pohištvo ali preproge ne posušijo v roku 24 ur.
• Življenje v vlažnem podnebju.
• Vlažna zemlja, če je zaščita pred vlago poškodovana ali če se raven vode v tleh dvigne nad zaščito, poplave.
• Kondenzacija v prostoru lahko nastane zaradi nezadostne ali slabo nameščene izolacije, zlasti v hladnejših podnebjih.
• Nekateri gradbeni materiali lahko prispevajo k visoki notranji stopnji vlage v novem domu. Na primer, če beton ali nagibna plošča niso dobro posušeni preden je zgrajen dom, lahko izpustijo tone vlage v zračno maso zaprtih prostorov. Če se lesena konstrukcija zmoči med gradnjo in ne izsuši, preden je stavba zgrajena, lahko to povzroči težave plesnijo v prihodnosti. Potrebno je preveriti tudi, da les, ki je bil zavit v plastiko, ni kontaminiran s Trichoderma plesnimi.

VARČNE NOVOGRADNJE: Potrebe po varčevanju z energijo so ekstremno spremenile naše BIVALNO OKOLJE. Prav je da so danes na trgu vse bolj varčne hiše, toda problem je ker ponudniki le teh kupcev ne opozorijo na veliko nevarnost, ki obstaja. Varčna hiša je že tako dražja od običajne, če pa hočemo, da bo življenje v njej zdravo moramo pri načrtovanju poskrbeti za prezračevanje. Na voljo so tako posebna okna (cenejša varianta) ali pa prisilno prezračevanje oziroma rekuperacija. Ponudniki varčnih hiš v želji po prodaji, kupcev ne informirajo dovolj o tem kako varčne hiše delujejo in ker vedo, da prezračevanje ni zanemarljiv strošek na to dejstvo velikokrat kar pozabijo. Takšna hiša pa je odličen pogoj za leglo nezdrave plesni.


Velike količine gliv je mogoče najti v kompostu, senu, listju, travi, sobnih rastlinah, kot tudi na temnih vlažnih prostorih, kot so vzmetnice, blazine in drugih pohištvenih tkaninah. Velikokrat se pojavijo za stenskimi in pod talnimi oblogami, za pohištvom in drugimi elementi.


ZNAKI VLAGE:
• Luščenje barve, talnih oblog in tapet,
• Madeži na stenah, stropu, preprogah in lesu,
• Vidni znaki plesni v kopalnici, pralnici ali v omarah, za slikami in pohištvom, kot tudi v kotih in zaprtih prostorih.
• Razpoke z rjastimi madeži na betonskih strukturah.
• Velikokrat – ne vedno – tudi neprijeten vonj po zatohlem.

OPOMBA:
Največkrat nevarno povečano prisotnost plesni v BIVALNIH PROSTORIH ne zaznamo z našimi čutili. To lahko naredimo samo z posebnimi merilnimi napravami oziroma testi.
Glede na to, da približno enega izmed treh domov prizadene plesen, bi morala biti  meritev oziroma testiranje ena prvih stvari pri obolelih z astmo, senenim nahodom ali katerokoli pljučno težavo. Osnovni mehanizem, s katerim plesen povzroči bolezen ni natančno poznan, vendar se vdihavanje spor v zraku, izpostavljenost glivičnim fragmentom in kemikalijam ki jih sproščajo glive, kot so mikotoksini in mikrobni hlapni organskih spojin zdijo ključni. Za razliko od cvetnega prahu in alergijo na pršice, ki imajo podobne simptome, se alergije na plesen bolj verjetno pojavljajo v poznem poletju in jeseni, ko se večina spor sprosti. Plesni, ki izhajajo iz vašega doma pa po navadi povzročajo simptome skozi vse leto.

VPLIV PLENI NA NAŠE ZDRAVJE SO PREDVSEM SLEDEČI:
  • Alergijski vplivi: so odvisni od alergenega potenciala trosov različnih vrst plesni
  • Toksični vplivi: toksični so stranski produkti presnove plesni ali deli celičnih sten (Glukani)
  • Infekcijski vplivi: plesen ima svojo vlogo predvsem z vplivom na imunski sistem
Eden prvih simptomov izpostavljenosti plesni je UTRUJENOST. Lahko se razvijejo tudi drugi simptomi kot je seneni nahod (kihanje, srbeče in solzne oči, izcedek iz nosu) astma, glavobol sinusov, ponavljajoči prehladi in gripe, ki trajajo dlje in kožne bolezni. Dolgotrajna izpostavljenost lahko povzroči apatijo, spremembe razpoloženja, depresijo, probleme z koncentracijo in spominom in celo pljučnice. Kako plesen vpliva na vas je odvisno od več dejavnikov, vključno s tipi gliv in njihove toksičnosti, trajanje izpostavljenosti, kot tudi vaše genetske predispozicije, ter vašega imunskega sistema.


PRIPOROČAMO:
Če ste skeptični glede škodljivosti plesni oziroma vas zanima več podatkov vam priporočamo obisk spletnih strani doktorja in znanstvenika RITCHIE C. SHOEMAKER http://www.survivingmold.com/
in prebiranje njegovih svetovnih uspešnici o PLESNI (spletne strani so v angleškem jeziku).


ODKRIVANJE NEVARNOSTI
Tako kot pri odkrivanju KEMIKALIJ V ZRAKU s posebnimi napravami zajamemo zrak v vaših prostorih in ga pošljemo v enega najbolj znanih laboratorijev na svetu v Ameriko, kjer z natančnimi preiskavami določijo prisotnost spor PLESNI v vašem BIVALNEM PROSTORU.
S tem pa je opravljenge šele polovica dela. Potrebno je odkriti lokacijo izvora plesni in razlog zakaj se plesen v bivalnem prostoru pojavlja.  Več si lahko preberete na straneh, kjer predstavljamo naše MERITVE.
 
NEKATERE SKRBI IZGLED ZARADI PLESNI - TO JE ŠE NAJMANJŠA SKRB - ZARADI PLESNI LAHKO RESNO ZBOLIMO
 
PLESNI SO POVSOD OKOLI NAS, TODA ???
 
POMEMBNO JE ZDRAVJE, NE LE VIZUALNA PODOBA BIVALNEGA PROSTORA
 
GRADBENA PODJETJA PONAVADI ZA PLESEN KRIVIJO STNOVALCE. UPRAVIČENO ???
 
SANDI JE PLESEN SAMO POBARVAL - ŽENA JE BILA ZELO VESELA NOVEGA IZGLEDA, DOKLER NISTA OBA HUDO ZBOLELA
 
PLESEN JE VSE VEČKRAT PRISOTNA V NOVOGRADNJAH - TUDI V TAKO IMENOVANIH "ELITNIH" SOSESKAH
 
NEVIDNA PLESEN POSTANE VIDNA NA TESTNIH GOJIŠČIH
 
REKLAME NAS POZIVAJO, DA SAMI OPRAVITE S PLESNIJO - ODLOČITEV JE SEVEDA VAŠA
STAVBNA in BIVALNA BIOLOGIJA je blagovna znamka podjetja QUEEN d.o.o., Kranj.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke