T: 059 907-013
G: 041 633-776
E: info@stavbnabiologija.si

Prijavite se na brezplačne e-novice in prejeli boste 5 NASVETOV ter DARILO


Vaš e-poštni naslov:
*  Vnesite prikazano varnostno kodo:

Informacije o meritvah in testiranjih, ki jih izvajamo v okviru STAVBNE & BIVALNE BIOLOGIJE.


POGOSTA VPRAŠANJA

(PODROČJE ZDRAVJU PRIJAZNE NEPREMIČNINE)

Na tej strani odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja povezana z ZP NEPREMIČNINAMI. Povzemamo tudi zanimiva vprašanja naših poslovnih partnerjev iz ostale Evrope s akterimi si izmenjujemo informacije. Če vašega vprašanja ni med njimi, nam ga lahko pošljete preko obrazca KONTAKTIRAJ NAS. Če bo vprašanje zanimivo, ga bomo tudi objavili skupaj z odgovorom (osebnih podatkov ne objavljamo, če stranka tako želi).

V: Koliko je glede na druge evropske države v Sloveniji ZDRAVJU PRIJAZNIH NEPREMIČNIN oziroma lokacij, kjer se jih lahko postavi?
O: Točno število je nemogoče določiti, toda Slovenija ima tako prednosti, kot slabosti pred ostali državami EU. Slovenijo odlikuje predvsem lepa še dokaj neokrnjena narava, solidna infrastruktura in vse večja osveščenost ljudi, predvsem na nekaterih  področjih tako imenovanih TREH KLJUČEV DO ZDRAVJA. Slabost pa je slaba evropska zakonodaja, ki velja tudi pri nas, nedodelna slovenska zakonodaja, izkoriščanje zakonov, slabe kontrole nepremičninskega trga in gradbenih subjektov, ki slabo vplivajo na kvaliteto bivalnih pogojev, poslovne prevare investitorjev, pomanjkanje denarja, politika ki se ukvarja sama s sabo in drugi moteči elementi. Za posameznika je najbolj pomembna osveščenost in natančna informiranost pred nakupom bivalne nepremičnine, saj nas napačne odločitev lahko veliko stanejo. Slovenija bi bila kot ZELENA DEŽELA lahko ena prvih v EU, ki bi sprejla strogo zakonodajo glede BIVALNIH PROSTOROV.

V: Zanimamo se za nakup starejše hiše in zanima katere storitve mi lahko ponudite iz področja STAVBNE BIOLOGIJE ? Zanima me tudi, če moram dobiti dovoljenje lastnika za takšne meritve ?
O: Kot najbolj pomembno bi vam svetovali MERITVE ELEKTROSMOGA. Če bo naš strokovnajk ocenil, da bi bilo dobro izvesti tudi TESTIRANJA TOKSIČNIH SUBSTANC V ZRAKU in PRISOTNOS PLESNI se lahko za ta poseg dogovorite ob sami meritvi ELEKTRO SMOGA. V starejših hišah se priporoča tudi meritev KVALITETE VODE in v nekaterih primerih prisotnost plina RADON-a.
V primeru, ko niste lastnik nepremičnine morate za vsakršno meritev dobiti pisno dovoljenje lastnika objekta - PRODAJALCA. V tem primeru vam pošljemo posebni obrazec, ki ga izpolnite skupaj z lastnikom nepremičnine, ki mora biti v primeru, ko gre za nepremičnino, ki jo kupujete tudi prisoten v času meritev. Lahko je namesto lastnika prisoten tudi predstavnik nepremičninske agencije, ki ima za to pooblastila od lastnika nepremičnine.

V: Kaj pa lahko storim, če se prodajalec nepremičnine ne strinja z meritvami ?
O: Vsak pošten prodajalec v tem ne bo videl problema, saj se v primeru skritih nevarnost lahko z njim dogoovrite, da se pred nakupom izvori odstranijo oziroma se namestijo zaščite. V nekaterih primerih gre za zanemarljive stroške. Ali to stori prodajalec na svoje stroške ali pa to upoštevata pri ceni nakupa nepremičnine.
OPOMBA: Včasih sanacija ni mogoča oziroma ni ekonomsko upravičena! Svetujemo da si ogledate več informacij v rubriki OSNOVE STAVBNE & BIVALNE BIOLOGIJE.
v primeru, da prodajlec ne dovoli meritev, kar je njegova zakonska pravica, se zahvalite in začnite iskati nove ponudbe. Napačna odločitev na tem področju vas lahko stane zdravja in veliko denarja.

V: Če kupim nepremičnino, ki je zelo dobro ocenjena s s tarni SBB ali mi to zagotavlja, da bo tako tudi ostalo v prihodnosti ?
O: Žal ne v celoti. To je tako kot bi kupili stanovanje v Ljubljani in pričakovali, da bo onesnaženost zraka vedno na istem nivoju kot je bila ob nakupu, oziroma da kupite parcelo in pričakujete, da na sosednjih gradbenih parcelah ne bo nihče gradil.
Na tiste segmente skritih nevarnosti - TE SO NA SREČO TUDI NAJBOLJ POGOSTI - ki prihajajo neposredno iz vaše nepremičnine (HIŠE, STANOVANJA,...) oziroma vaše parcele, boste vedno lahko vplivali in boste lahko takšno stanje vzdrževali neomejeno, če boste le upoštevali smernice SBB.
Na nevarnosti, ki pa prihajajo od zunaj (ELEKTRO VODI, VISOKO NAPETOSTNI TRANSFORMATORJI, MOBILNI ODDAJNIKI, KMETIJSKE POVRŠINE, INDUSTRIJA, ŽELEZNIŠKE PROGE, LETALIŠČA, SOSEDOV WI-FI...) pa žal ne, ker za to še ni zakonske podlage. Se pravi v večini primerov (več kot 80 %) boste lahko sami vzdrževali stanje brez nevarnosti, korist pa boste imeli tudi za tisti segment, na katrega imate sicer manj vpliva.
Če izvori skritih nevarnosti izven nepremičnine v času nakupa že obstajajo boste težko kaj dosegli (TAKŠNE NEPREMIČNINE PAČ NE BOSTE KUPILI - ZATO JE TOLIKO POMEMBNO SVETOVANJE SBB). V primeru, da pa željo multinacionalke ali država nekaj na NOVO POSTAVITI pa je dobro organizirana civilna inicijativa lahko tudi zelo uspešna. V Sloveniji je v zadnjem obdobju več takšnih primerov. V tem primeru imate vsaj možnost boja z državnimi mlini in kapitalom. Seveda je rezultat v takem primeru zelo nepredvidljiv.

V: V mestu smo kupili rabljeno stanovanje. Naročili smo paket MERITVE ELEKTRO SMOGA - DRUŽINA. V spalnih prostorih so bile nameščene PREKLOPNE VAROVALKE in nakaj dodatnih sprememb glede uporabe prostorov. WI-FI priključimo samo kadar ga potrebujemo za uporabo tablice, sicer uporabljamo prenos podatkov po električni napeljavi. Na LETNI KONTROLI stanja, ki smo ga izvedli 10 mesecev  po prvih meritvah se je pokazalo izredno močno visokofrekvenčno sevanje v spalnih prostorih (kontrolo smo naročili dva meseca pred načrtovanim terminom, ker se je občutno poslabšalo spanje v zadnjem obdobju). Ugotovljeno je bilo, da je možni razlog zelo močna WI-FI naprava novega soseda, ki se je preselil v blok pred enim mesecem. Naprava je bila nameščena na sosednji strani stene (sosedovo stanovanje), kjer imava z ženo glavo ob spanju. Ali lahko od soseda zahtevava odstranitev naprave ? Kaj lahko storiva, če se z tem ne bo strinjal ?

O: Sosed ne krši nobenih trenutno veljavnih zakonov v EU zato ne morete od njega nič zahtevati.
1 KORAK: Lahko soseda seznanite z informacijami (posredujete tudi naše kontakte) in upate na njegov zdrav razum, ter osveščenost - to upanje se žal največkrat ne uresniči.
2 KORAK: Namestitev zaščite (posebne ekološke barve z ozemlitvijo) na steno, ki je obrnjena proti sosedovem stanovanju. Sevanje bo odstranjejo in sicer več kot 99% sevanja.
TODA POZOR ! Lahko se zgodi, da si bo v naslednjem mesecu podoben podvig omislil sosed nad vašo spalnico in zaščititi bo potrebno tudi strop spalnice. Zato v BLOKIH in več stanovanjskih stavbah vedno svetujemo dražjo zaščito in sicer:
3 KORAK: Tako imenovani BALDAHIN (kot neke vrste komarnik), ki prekrije celotno posteljo. Zaščita je v tem primeru (razen magnetnih sevanj) več kot 99%.POMEMBNO !
OBSTAJA ŠE EN SKLOP PREDVSEM SPLOŠNIH ZANIMIVIH VPRAŠANJ IN ODGOVOROV S PODROČJA BIVALNE BIOLOGIJE, KI GA NAJDETE NA TEJ POVEZAVI.
STAVBNA in BIVALNA BIOLOGIJA je blagovna znamka podjetja QUEEN d.o.o., Kranj.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke