T: 059 907-013
G: 041 633-776
E: info@stavbnabiologija.si

Prijavite se na brezplačne e-novice in prejeli boste 5 NASVETOV ter DARILO


Vaš e-poštni naslov:
*  Vnesite prikazano varnostno kodo:

Informacije o meritvah in testiranjih, ki jih izvajamo v okviru STAVBNE & BIVALNE BIOLOGIJE.


ALERGENI V VAŠEM DOMU

Alergija je nenormalno pretiran odziv telesnega imunskega sistema na snov, ki je v normalnih okoliščinah neškodljiva. V zadnjih 25 letih se je pojavnost alergij v zahodnih državah več kot podvojila. Zdravstvena statistika razkriva šokantno zgodbo: alergija na arašide se je v zadnjih petih letih več kot podvojila, eden od štirih otrok ima zdaj astmo, in sprejemi v bolnišnico zaradi anafilaksije - potencialno življenjsko ogrožajoče alergijske reakcije - so se povečali za 700%. Večina znanstvenikov se strinja, da okoljski dejavniki igrajo eno najpomembnejših vlog. Zgodovinsko gledano je že majhna sprememba v okolju pripeljala do množičnega izumiranja mnogih vrst na tem planetu, pa vendar so bile po drugi svetovni vojni v naše okolje sprožene eksplozije strupenih kemikalij, alergenov, umetnih snovi in spremembe v hrani brez obzira na zdravje ljudi. Ali je čudno, da je prišlo do dramatičnega povečanja alergij in otroških vedenjskih motenj?


Do 90% astmatičnih otrok že ima neko obliko alergije. (Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy, 2010)


Zanimivo je tudi to, da v določenih primerih ko iz BIVALNEGA OKOLJA odstranimo nevarne kemikalije, plesen in obremenitve z ELEKTRO SMOGOM, izzvenijo tudi simptomi različnih alergij, ki so nas pred tem obremenjevale. Vse to nakazuje na dejstvo, da povečana obremenitev organizma sproža dodatne alergijske reakcije. Prav zato v preteklosti, ko ni bilo obremenitev kot so ELEKTRO SMOG, KEMIKALIJE in drugo, tudi ni bilo takšnih problemov z alergijami na popolnoma naravne stvari, kot so cvetni prah ali hišni ljubljenčki. Alergije so v ekstremnem porastu, stroka pa za to ne najde pravih odgovorov ali pa se jim izogiba.

PRAH
Na presenečenje večine ljudi, je hišni prah v glavnem sestavljen iz človeških kožnih celic, znanih kot prhljaj. Iz kože ga na dan izločimo okoli 1,5 grama, kar ustvarja idealno gojišče za pršice. Prah je sestavljen tudi iz obilice drugih snovi iz tal, živalske dlake, vlaken iz pohištva in oblačil, cigaretnega dima, bioloških zdravil (bakterije, virusi, glivične spore, cvetni prah), delov insektov, pršic in njihovih iztrebkov, rastlinskih ostankov, hlapnih organskih spojin, kot so pesticidi in zaviralci gorenja, težke kovine, kot so svinec iz cestnega prahu in stare barve, izolacijska vlakna (azbest), in drobci hrane. Kot lahko vidite, prah obsega širok nabor potencialno alergenih agentov v neposredni bližini območja vdihavanja vas ali vašega dojenčka. Alergija na prah bi torej lahko pomenila alergijo na cvetni prah, kemikalije ali mikroorganizme, kot so glive ali pršice.


Izpostavljenost lahko privede do številnih zdravstvenih težav, vključno z alergijami (seneni nahod), pljučnih bolezni, kot so astma, sinusitisa in bronhitisa in srčnih bolezni; slednje so lahko posledica izpostavljenosti izpuhu dizelskih motorjev. Poleg tega so se kemične sestavine nekaterih delcev, kot so poliaromatski ogljikovodiki, ki izhajajo iz odprtih kaminov izkazale, da povzročajo raka. (Environment Australia, 2002)


PRŠICE
Vsaka oseba izloči dovolj kožnih celic, da nahrani 1 milijon hišnih pršic na dan!
Hišne pršice so najpogostejši vzrok za otroško astmo in alergije po svetu z več kot 10% splošne populacije občutljive na njih. Kjerkoli so ljudje in prah, tam bodo pršice. Kot take so povsod v naših domovih. So mikroskopsko bitja, ki uspevajo v toplih vlažnih krajih, vključno z našimi posteljami, pohištvom in preprogami, hranjene z odmrlimi kožnimi celicami in plesnijo. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da pršice same po sebi niso problem, je pa protein znan kot Der P1 v njihovih iztrebkih, na katere so nekateri ljudje alergični. Tipični simptomi vključujejo srbeče in solzne oči, kihanje, izcedek iz nosu ali zamašen nos, suh trdovraten kašelj, piskanje in dermatitis.


V primeru, da sumite na prisotnost alergije na pršice, obvezno opravite testiranja. Dolgoročna izpostavljenost brez ukrepanja lahko vodi v resne bolezni. Po potrditvi alergije je potrebno spalni prostor popolnoma prilagoditi. Z nasveti vam pomaga naša ekipa. Svetujemo vam tudi nakup antialergijske posteljnine. Naš poslovni partner TOP MEDICUS (klikni za več informacij) vam ponuja vrhunske izdelke nemškega proizvajalca.
PLESNI
Plesen je zaradi svoje nevarnosti predstavljena tudi v svoji rubriki - PLESNI.
Od vseh nevarnosti, ki ste jim verjetno izpostavljeni je strupena plesen tista, ki je najbolj zaskrbljujoča. Ena od prvih simptomov za razvoj astme je utrujenost, ki jo počitek ne izboljša. Otroci pri katerih so pljuča in imunski sistem še vedno v razvoju, so zelo dovzetni za škodljive učinke plesni na zdravje. Pokazatelji izpostavljenosti so lahko ponavljajoči prehlad, pljučnica, seneni nahod, astma, sinusitis, letargija in celo krvavitve iz pljuč. Več v rubriki PLESNI.

HIŠNI LJUBLJENČKI
Vse pasme psov in mačk imajo potencial, da sprožijo alergijsko reakcijo pri občutljivih posameznikih. Ene bolj kot druge.
Hišni ljubljenčki prispevajo velike količine prahu, prhljaja, pesticidov in mikroorganizmov v dom, kar bo pri občutljivih posameznikih sprožilo alergije. Tudi po odstranitvi ljubljenčka iz doma, lahko prhljaj ostane v prahu, preprogah in pohištvu in lahko traja več mesecev skrbnega čiščenja, da se popolnoma odstrani. Domače živali, ki pogosto sprožijo alergijske odzive so konji, mačke, ptice, zajci, hrčki, morski prašički, podgane in miši. Alergije na mačke so dvakrat bolj pogoste kot na pse. Približno 15% populacije ima alergijo na živali. Večina se ne rodi z njo - v povprečju traja približno dve leti, da jo razvijejo. V nasprotju s splošnim prepričanjem, ni krzno, ki je problem, ampak kožne luske (prhljaj), slina in urin.
Zanimivo je, da imajo otroci, ki so v prvem letu starosti bivali v družini z dvema ali več psov in mačk, manj verjetnosti, da razvijejo alergije.

RASTLINE IN CVETNI PRAH
Cvetni prah je pogost vzrok za sezonske alergije. Okoli 10% cvetočih rastlin oprašuje veter. Te rastline so tiste, na katere se navadno ljudje odzovejo. Njihov pelod je manjši, lažji in se proizvaja v večjih količinah, ki se lahko prenašajo daleč od vira (na stotine kilometrov v nekaterih primerih). Cvetni prah lahko sproži seneni nahod (kihanje, srbeče in solzne oči in izcedek iz nosu), astmo, sinusni glavobol in celo bolečine v sklepih, ki se pojavi v določenem obdobju. Simptomi so lahko takojšnji, ali se odložijo za nekaj dni. Pojavi se lahko tudi kontaktni dermatitis in ekcem.
Da bi se izognili cvetnemu prahu v vašem domu, priporočamo, da v vetrovnih dneh, po nevihtah in v sezonah alergij, ko se koncentracija cvetnega prahu poveča, zaprete okna, vrata in vstopne točke vašega doma. Seveda pa mora biti v takem primeru urejeno prezračevanje z filtri.

OGREVALNI IN HLADILNI SISTEMI
Ogrevalni in hladilni sistemi so ustvarjeni prav za to – ogrevanje in hlajenje vašega doma. Filtri v njih so večinoma namenjeni samo za preprečevanje zamašitve motorja in bodo posledično naredili malo za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih glede alergenov. Obstajajo prednosti in slabosti vsake vrste sistema, zato je vedno dobro raziskati ponudbo .
 
ČE BOMO ŽIVELI V ZDRAVEM OKOLJU JE VELIKA VERJETNOST DA NE BOMO IMELI PROBLEMOV Z ALERGIJAMI NA HIŠNE LJUBLJENČKE
 
V PRIMERU ALERGIJE MORAMO SPALNI PROSTOR POPOLNOMA PREUREDITI
 
POZOR !
PRI ANTIALERGIJSKIH SPALNIH PRIPOMOČKIH KUPUJMO SAMO PREVERJENE IZDELKE
STAVBNA in BIVALNA BIOLOGIJA je blagovna znamka podjetja QUEEN d.o.o., Kranj.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke